Info

journalistenpodden

En podd om journalistik från Tidningen Journalisten.
RSS Feed
journalistenpodden
2021
June
April
March
February
January


2020
December
November
October
September
May
April
February
January


2019
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2018
December
November
October
September
July
June
May
April
March
February
January


2017
December
November
October
September
April
March
February
January


2016
October
September
June
May
April
March
January


2015
December
November
October
September
August
June
May
April


All Episodes
Archives
Now displaying: Page 1
Feb 17, 2021

Är vi för försiktiga med namnpubliceringar i Sverige?

Frågan om när det är rätt att publicera namn på makthavare och andra kända personer aktualiserades under en debatt på Publicistklubben den 15 februari.

– Det är inget att skämmas för att man vill försöka att inte skada enskilda människor när man använder sig av den yttrande och tryckfrihet och vi har. Det här är en tradition som vuxit fram under lång lång tid i Sverige, säger Medieombudsman Ola Sigvardsson.

Feb 1, 2021

Helena Giertta och Ola Sigvardsson diskuterar bland annat om det är rimligt att låta en makthavare skriva krönikor. Detta med anledning av Försvarminister Hultqvist krönika om SD som ledde till en JO anmälan efter att han bland annat liknat SD vid en gris.Övriga ämnen som diskuteras är rättegången om giftefrid på Estonias vrak, optinionsjournalisters tonläget i coronadebatten och antisemitiska attacker mot medier i västmanland och östergötland.

Sep 28, 2020

Är journalister dåliga på att ställa följdfrågor?

Hur påverkas hemarbete och social distansering journalistiken? Har den svenska journalistkåren varit för dåliga på att ställa följdfrågor till myndighetspersoner under pandemin? Vad får den höga ägarkoncentrationen på lokaltidningsmarknaden för konsekvenser? Det är några av ämne när Helena Giertta och Lisa Bjurwald diskuterar aktuella mediefrågor.

May 20, 2020

Medieombudsman Ola Sigvardsson och Journalistens chefredaktör Helena Giertta diskuteras pressetik och aktuella mediefrågor.

Apr 22, 2020

Medieombudsmannen Ola Sigvardsson och Journalistens chefredaktör Helena Giertta diskuterar hur medievärlden påverkas av Covid-19.

Dec 3, 2019

Pressombudsman Ola Sigvardsson byter snart titel till Medieombudsman när det nya pressetiska systemet införs efter årskiftet. Vad innebär det för förändringar? Ola berättar också att han tycker sig se en ny form av innehåll på kultursidorna som är en slags hybrid av nyhetsjournalistik och krönika. "Man ska inte kunna skriva sig fri från de etiska skyldigheterna genom att använda vinjetten krönika", säger han om detta.

Nov 11, 2019

Varför har PO-anmälningarna från makthavare ökat så mycket? Hur firade PO 50 års jubileet av det pressetiska systemet? Hur kommer det sig att Lokalpressen i Lerum fälls för en publicering i Floda Nyheter? Ska poddar ingå i det pressetiska systemet?

Oct 14, 2019

I journalistenpodden avsnitt 65 diskuterar Helena Giertta och Ola Sigvardsson hat och hot mot journalister med utgångspunkt frän Journalistens senaste granskning. Det nya pressetiska systemet med Medieombudsman, konsekvenserna av fredspriset och konflikten mellan paret Strömstedt och Stoppa pressarna ä några av de andra ämnen som diskuteras.

Aug 19, 2019

Vem ska efterträda sparkade Thomas Mattsson som chefredaktör för Expressen? Är det för mycket journalistkäbbel i medierna? Varför görs det så lite mediebevakning? Det är ämnena som diskuteras i detta avsnitt av Bjurwald med Giertta.

Jul 9, 2019

Lisa Bjurwald, opinionschef hos Teskedsorden och Helena Giertta, chefredaktör Journalisten/Finasliv diskuterar aktuella mediehändelser på Almedalen. Nazistpåverkan och miljöjournalistik är några av ämnena som diskuteras.

1 2 3 4 Next »